Een makkelijk recept om zelf brood te bakken

Zelf sodabrood bakken spelt makkelijk recept

Laatst zat ik met vriendlief te kijken naar The Fabulous Baker Brothers. Een grappig programma over twee broers (de één is bakker, de ander is slager) die van eten en koken houden. Zij kwamen met dit supersimpele recept voor brood. Het is zo makkelijk dat ik het wel moest proberen! Het hoeft niet te rijzen en je hoeft nauwelijks te kneden. Vanochtend heb ik voor de derde keer dit brood gebakken en het is heerlijk!

Het is een sodabrood. Dit betekent dat je geen gist gebruikt, maar bakpoeder om het brood te laten rijzen. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het is ook nog eens heel snel klaar.

  • 300 gram (spelt)meel
  • 230 milliliter karnemelk
  • 10 gram (wijnsteenzuur)bakpoeder (= 1 afgestreken eetlepel)
  • 5 gram (zee)zout

Verwarm de oven voor op 230 graden en leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Meng eerst de droge ingrediënten en voeg daarna de karnemelk toe. Meng alles goed door elkaar. Strooi dan wat bloem op je aanrecht, leg het deeg erop en maak er een bal van door ongeveer 2 minuten te kneden.

Niet kneden brood sodabrood makkelijk spelt

Leg het deeg op de bakplaat en maak een diep kruis in het deeg met bijvoorbeeld een mes.

Zelf makkelijk sodabrood bakken met speltmeel

Bak het brood in de oven in ongeveer 20-25 minuten gaar. Het brood is goed als het mooi gebruind is en hol klinkt als je op de onderkant klopt. Een beetje laten afkoelen en genieten maar! Heerlijk met een dikke laag roomboter!

Zelf makkelijk sodabrood bakken met speltmeel

5 thoughts on “Een makkelijk recept om zelf brood te bakken

  • november 3, 2013 at 3:42 pm
    Permalink

    The Fabulous Baker Brothers zijn zooo leuk!! En ze maken altijd zo’n heerlijke dingen, mmm… Het brood ziet er mooi gelukt uit! 😉 xx

    Reply
  • november 3, 2013 at 5:03 pm
    Permalink

    Bedankt voor je berichtje!
    Ja, de Baker Brothers zijn erg leuk! Altijd weer fijn om naar te kijken. 🙂

    Reply
  • Pingback: Sodabrood | Vegetarisch eten is een feest!

  • april 2, 2015 at 8:21 am
    Permalink

    Goedemorgen Helma. Ik heb het recept van sodabrood bij jou gevonden. Had het gezien bij the Baker Brothers. Geweldig stel…….
    Maar weet jij of je dit brood ook in de broodbakmachine zou kunnen maken? Onze oven is nou niet dat je zegt ik kan er goed mee overweg. Dus wil ik het in de broodbakmachine proberen.
    Laat maar horen of jij daar ervaren mee hebt.
    Alvast dank.
    Wil van Mer

    Reply
    • april 4, 2015 at 9:07 pm
      Permalink

      Hoi Wil!
      Ja, leuk zijn die twee hè? Helaas heb ik geen idee of dit ook in de broodbakmachine kan. Ik heb zelf namelijk geen broodbakmachine en ben (jammer genoeg) geen ervaren broodbakster. Kan je zelf programma’s instellen bij je machine? Want het kneden hoeft maar heel kort, terwijl je het deeg voor een ‘gewoon’ brood juist best lang moet kneden. En het hoeft maar 25 minuten in de oven. Maar ik weet niet of die tijd voor een broodbakmachine dan even lang is… Kortom, geen idee!
      Ik ben benieuwd of je het toch gaat proberen! Laat dan weten of het lukt! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt! 😉
      Helma

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *